Relatie Turkije en Israël bekoelt in rap tempo

De opgelopen spanningen tussen Turkije en Israël zijn vandaag een nieuwe fase ingegaan.
Turks.nl Redactie

Dat meldt volkskrant.nl

Turkije heeft alle militaire akkoorden met Israël opgeschort en de ambassadeur uitgezet.

Minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei dat de diplomatieke betrekkingen tot het niveau van tweede secretaris worden verlaagd en dat de Israëlische ambassadeur het land voor woensdag moet verlaten. Davutoglu zei ook dat Turkije alle militaire akkoorden met Israël opschort. ‘Het wordt tijd dat Israël een prijs betaalt’, zei hij.

Excuses
Turkije is boos omdat Israël weigert zijn excuses aan te bieden voor de entering van de Gaza-vloot vorig jaar. Daarbij kwamen negen Turkse actievoerders om het leven.

Later vandaag komt er een rapport van de Verenigde Naties uit over de actie van het Israëlische leger op de hulpschepen voor Gaza, en Turkije verlangde van Israël excuses voor het verschijnen ervan.

Volgens een Israëlische functionaris vraagt het rapport niet om excuses van de kant van Israël, en laat het rapport zien dat het land handelde binnen de internationale wetgeving. De functionaris zei te hopen dat de twee landen terugkeerden naar ‘samenwerking die de hoeksteen van de regionale stabiliteit was’.

Snel verslechterd
Volgens de New York Times, die het rapport al heeft ingezien, roepen de Verenigde Staten daartoe ook op. ‘Turkije en Israël moeten hun diplomatieke banden volledig hervatten, en hun relatie repareren in het belang van de stabiliteit in het Midden-Oosten en van internationale vrede en veiligheid’.

Israël en Turkije hadden jarenlang goede banden, maar die verslechterden toen Turkije een minder westerse koers ging varen. De entering van de Gaza-vloot deed de relatie razendsnel verder bekoelen. 

  • Loading...