Rellen in Turkije: De schade in cijfers

De schade dat de pro-PKK koerden hebben veroorzaakt tijdens het rellen is enorm.
Turks.nl Redactie

Dat heeft de Turkse minister van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De rellen vonden plaats in 35 van de 81 provincies in Turkije. 32 demonstranten kwamen daarbij om het leven. Dat gebeurde voornamelijk tijdens gevechten met tegendemonstranten. Er werden messen en wapens getrokken. Donderdag pleegden PKK’ers een aanslag op de korpschef van de provincie Bingöl. Twee agenten kwamen daarbij om en de korpschef raakte zwaargewond. 221 demonstranten en 130 politieagenten raakten gewond.

Schade
De rellers lieten niets gespaard bij aanvallen met molotov-cocktails. 212 scholen, 67 politiebureau’s, 25 gouvernementsgebouwen, 29 partijkantoren, kindercrèches, bloedbanken, huisartsenposten, klinieken en gemeentehuizen zijn verwoest. Het gaat om in totaal 1113 gebouwen, waarvan 780 van de overheid. Demonstranten richtten zich ook op winkels, kantoren, banken en pin-automaten.

Ook werden 1177 auto’s in brand gestoken.

De pro-PKK Koerden vinden dat Turkije te weinig doet om te voorkomen dat Kobani in handen van de IS komt. Turkije, dat meer dan 180 duizend vluchtelingen heeft opgevangen, wil pas ingrijpen indien er sprake is van een internationale operatie.