Ruim 50 aanhoudingen bij corruptieschandaal

Bij de corruptieoperaties die dinsdag zijn begonnen zijn tot nu toe 52 mensen aangehouden. Over 7 andere mensen is er een arrestatiebevel uitgebracht.
Turks.nl Redactie

Onder de aangehouden mensen is onder andere de populaire zakenman Ali Agaoglu. Maar meest besproken zijn de zonen van de ministers van binnenlandse zaken, economie en stadsplanning. Ook werden enkele adviseurs van de ministers opgepakt, samen met de burgemeester van deelgemeente Fatih van Istanbul. Het wordt gezien als een grote tegenvaller voor de regerende Ak Partij.

Ak Partij
Huseyin Celik, de woordvoerder van de Ak Partij heeft bij een persconferentie gezegd dat iedereen gelijk is voor de wet. “De strijd met corruptie is altijd belangrijk geweest voor ons, en wij willen dat de waarheid snel boven water komt.” voegt hij er aan toe. 

Gülen
Sommige analisten vinden het opvallend dat de operatie nu van start gaat. De spanningen tussen de Gülenbeweging en de regering liepen hoog op, toen de regering de betaalde voorbereidingsscholen dreigde te sluiten. De beweging beheert een belangrijk deel van deze scholen, en is een aanmerkelijke bron voor inkomsten en aanhang. Een dag voor de operaties stapte ex-profvoetballer en parlementarier Hakan Sükür, die bekend staat als een volgeling van Gülen uit de Ak Partij.

Critici berweren dat Gülen veel macht heeft binnen de politie en het rechtsstelsel, wat het uitvoeren van zulke operaties mogelijk zou maken. Zo werden ex-politiechef Hanefi Avci en schrijver Ahmet Şık opgepakt, omdat zij -naar eigen zeggen- boeken uitbrachten waarbij zij de beweging bekritiseerden. Het boek ‘Het leger van de Imam’ waarbij Şık schrijft over mogelijke infiltratie van de beweging binnen de politie, werd dan ook verboden voordat deze werd uitgebracht. 

© Turks.nl