Saban B. niet in Turkije verhoord als getuige

De gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. wordt in Turkije niet door Nederlandse rechters als getuige gehoord
Turks.nl Redactie

in de zaken van zijn medeverdachten. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald.

Ook word de 39-jarige vrouwenhandelaar in zijn geboorteland niet door Nederlandse rechters als verdachte in zijn eigen zaak verhoord. Het hof stelt dat dat niet kan. De rechters beroepen zich daarbij op de Hoge Raad, die heeft bepaald dat Nederlandse verdachten in het buitenland niet door Nederlandse rechters aan de tand kunnen worden gevoeld.

Mogelijk wordt B. nog wel door een rechter-commissaris ondervraagd. Of B. in oktober bij zijn eigen berechting in hoger beroep in Nederland aanwezig zal zijn, is nog onduidelijk. De Turkse autoriteiten zijn niet van plan B. uit te leveren aan Nederland, omdat zij hem in eigen land willen berechten voor afpersing en witwaspraktijken.

B. staat samen met vijf verdachten, onder wie zijn 45-jarige broer Hasan B., in hoger beroep opnieuw terecht. De Turks-Duitse broers stonden volgens justitie aan de top van een criminele organisatie met zo’n veertig medewerkers. De verdachten zouden zeker negentig vrouwen met veel geweld hebben gedwongen tot prostitutie. In 2008 veroordeelde de rechtbank in Almelo het vijftal tot celstraffen variërend van ruim twee tot 7,5 jaar.

B., die tijdens een onbegeleid verlof in september de benen nam, werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden. De vrouwenhandelaar runde na zijn vlucht een discotheek in de bekende badplaats.

Novum

  • Loading...