Slachtoffer huiselijk geweld mag partner doden

Door | Algemeen

Yasemin Çakal, die drie jaar geleden haar man had gedood met messensteken, is vrijgesproken door de rechter.

Drie jaar geleden kreeg Yasemin ruzie met haar man Özkan. Ze was het hele huwelijk lang al slachtoffer van geweld door haar man, maar toen werd een nieuw toppunt bereikt.

Zij en haar kleine zoon werden op die dag mishandeld door de vader van het gezin. Ze belde de politie, maar dat hielp niet. Ze kon niks anders dan haarzelf te verdedigen. Om zichzelf en het leven van haar kind te redden, stak ze in op haar man.

In een verklaring in de rechtbank vertelt ze dat ze de dag na de bruiloft al werd mishandeld. Dat ging zelfs door tijdens haar zwangerschap. Toen brak de man een rib van Yasemin en verwondde haar ook met een mes. Wanneer ze hulp vroeg bij haar ouders, werd ze geweigerd en teruggestuurd. “Je bent vertrokken in een bruidsjurk, en komt pas terug in je doodskleed,” was de reactie van haar ouders.

“Als Yasemin geen mes had kunnen vinden, stond ze hier nu niet,” zegt haar advocaat tegen de rechter. Ze woonde niet in een gewoon huis, maar in een martelkamer, meent ze. De rechtbank heeft bepaald de daad van Yasemin niets meer was dan ‘zelfverdediging’ en dat er geen aanleiding is voor een straf. De mate van huiselijk geweld was zodanig hevig, dat ze haar leven riskeerde. Ze is nu vrijgesproken.

De advocaat zegt tegen de media dat dit een ‘voorbeeldzaak’ is voor alle toekomstige zaken die vergelijkbaar zijn met de situatie van Yasemin. Dat betekent dat mannen, die het in hun hoofd halen om hun vrouw te slaan, nog even goed moeten nadenken.

 

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...

Nesrin Cavadzade bevestigt berichten over La Casa De Papel

Er is een zeer grote kans dat de populaire serie La Casa De...

Montenegro biedt Burak Özçivit staatsburgerschap aan

De voorzitter van de Montegrijnse Hoge Raad heeft de...