Somalië-top van start in Istanbul

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot een verdubbelde inzet
Turks.nl Redactie
Total
Shares

om de situatie in Somalië ten gunste te veranderen. Ban sprak zaterdag in Istanbul de deelnemers van een internationale conferentie over Somalië toe.

Op de conferentie zullen zaken als piraterij, veiligheid, handel, bouw en werkgelegenheid aan bod komen. Maar vrede is van het grootste belang, aldus Ban. “Als we onze inzet niet verdubbelen, is er weinig kans op vrede in Somalië.”

De zwakke regering van Somalië heeft slechts, door de hulp van vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie, enkele wijken in de hoofdstad Mogadishu in handen. Dagelijks wordt de regering door islamitische opstandelingen aangevallen.

Onder analisten heerst somberheid over de resultaten die de conferentie zal opleveren. “De ironie van deze top is dat diegenen die zijn uitgenodigd waarschijnlijk de minste invloed hebben op de toekomst van Somalië en dat degenen die niet zijn uitgenodigd de grootste invloed hebben”, zei J. Peter Pham van de commissie voor buitenlands beleid van de Verenigde Staten.

Volgens Michael Weinstein, Somaliëdeskundige van de Purdue Universiteit in de Amerikaanse staat Indiana, moet de wereld ‘de belangen van alle facties in Somalië’ in overweging nemen om een realistische oplossing te vinden voor het conflict in het Afrikaanse land.

Novum/AP