Stadsreferendum voor bouwplannen Gezipark

Mogelijk wordt er een referendum gehouden betreft de bouwplannen in het Gezipark op het Taksim-plein. Dat heeft de regerende Ak Partij woensdagavond bekendgemaakt.
Turks.nl Redactie

Er waren plannen om een historische Ottomaanse gebouw, dat was gesloopt in 1940 opnieuw te bouwen. Op dezelfde plek bevindt zich op dit moment een bomenpark. Demonstranten willen de kap van de bomen tegengaan, en startten daarop en occupy-beweging.

Vanmiddag schoven demonstranten van de occupy-beweging aan tafel met premier Erdogan om een oplossing te vinden. De vergadering duurde langer dan 4 uur. Daarbij kwam naar voren dat een stedelijk referendum een ‘redelijke oplossing’ zal zijn.

AKM
Het referendum geldt niet voor de sloop en het opnieuw bouwen van AKM (Ataturk Kultur Merkezi), een cultureel centrum & operagebouw aan het Taksim-plein. De officiële vertegenwoordigers van de demonstranten eisten dat het gebouw onaangetast blijft. Maar de regering zegt dat het gebouw niet aardbeving-bestendig is zijn oorspronkelijke functie heeft kwijtgeraakt. Het gebouw zal opnieuw worden gebouwd als een internationaal opera-centrum, waarschijnlijk door middel van een internationale prijsvraag.

© Turks.nl

  • Loading...