Straat Amerikaanse ambassade wordt hernoemd naar ‘Olijftakstraat’

AvatarTurks.nl Redactie

Mustafa Tuna, burgemeester van grootgemeente Ankara, heeft aangegeven dat de Nevzat Tandoğanstraat zal worden hernoemd. De Amerikaanse ambassade ligt in die straat.

De huidige straatnaam is momenteel vernoemd naar Nevzat Tandoğan, gouverneur van Ankara tussen 1929 en 1946. Burgemeester Tuna wil de straatnaam hernoemen naar Olijftakstraat, verwijzend naar Operatie Olijftak, de Turkse militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië.

Het Turkse leger vecht daar tegen de YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK. YPG wordt openlijk gesteund door de Verenigde Staten met luchtsteun en grote wapenleveranties. De Turkse regering is daar niet blij mee.

Tuna laat weten dat de naamswijziging vanavond aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. De kans dat de naamswijziging niet door de gemeenteraad zal gaan, lijkt klein.

Ambassade Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

In januari werd de straatnaam waar de ambassade van de VAE ligt ook hernoemd op dezelfde manier. De 613e straat werd hernoemd naar Fahreddin Paşastraat. Reden daarvoor waren beledigende uitspraken van de minister van BuZa van dat land over Fahreddin Paşa.

Fahreddin Paşa was de gouverneur van Medina van 1916 tot 1919. Toentertijd behoorde Medina nog tot het Ottomaanse rijk. Hij staat bekend om het verdedigen van de stad tegen de Britten en Arabische opstandelingen in de Slag om Medina.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS-terroristen.