Turks.nl

Rechter doet vandaag uitspraak coupzaak

[caption id="attachment_2008" align="alignnone" width="296"]‘Fatih-moskee zou worden gebombardeerd’ – ‘We zouden onze eigen jet neer laten storten’[/caption]Vandaag zal de rechter bekend maken wat voor straf de 365 verdachten rondom het Balyoz (mokerhamer) -zaak zullen krijgen. Zij worden ervan verdacht om samen te zweren voor een staatsgreep tegen de regerende Ak Partij.

De 365 verdachten, waaronder hoge legerofficiers en generaals zouden een plan hebben gemaakt, wat uiteindelijk er voor moest zorgen dat het Turkse leger een coup pleegt. Zo zouden grote moskeeën moeten worden gebombardeerd, en een Turkse gevechtsvliegtuig opzettelijk worden neergehaald om voor een crisis te zorgen met buurland Griekenland.

De zaak was begonnen in 2010 nadat de Turkse krant Taraf een document had gepubliceerd waar de plannen waren beschreven. Het document, genaamd ‘operatie mokerhamer (balyoz)’ was ondertekend door enkele generaals. 

Er ontstond veel ophef toen hoge (ex-)militairen werden gearresteerd door de politie omdat dit voorheen ongebruikelijk was. Het Turkse leger had een hoge en onaantastbare positie in Turkije.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl