Supportersgroep çArşi voor rechter om ‘couppoging’

Tientallen voetbalfans van de supportersgroep çArşı (Beşiktaş) in Turkije moeten voor de rechter verschijnen, omdat ze worden verdacht van het brouwen van een ‘staatsgreep’.
Turks.nl Redactie

De aanleiding voor de beschuldiging is de deelname van de voetbalfans aan de massale protesten omgeving Taksim, Istanbul vorig jaar. Dit proces wordt door sommige critici gezien als ‘een poging van Turkse president Recep Tayyip Erdogan om andersdenkenden de mond te snoeren’.

In totaal moeten 35 voetbalfans van de supportersgroep voor de rechter verschijnen. Zij kunnen een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen als ze veroordeeld worden voor poging om ‘de regering ten val te brengen’ middels ‘geweld en dwang’. Honderden voetbalfans van andere Turkse voetbalclubs, zijn bijeengekomen bij de rechtbank in Istanbul uit verbondenheid met de 35 voetbalfans.
In Juni 2013 braken er antiregeringsdemonstraties uit in Turkije. Oppositieleden waren woest betreft de plannen van de regering omtrent het herontwikkelen van het Gezi-park te Taksim-plein in Istanbul.

Turks.nl / Buse Avşar

  • Loading...