Twee doden bij ruzie met Syriërs in Turkije

Syrische vluchtelingen hebben zich niet bepaald geliefd gemaakt bij de Turken in de afgelopen dagen. Er is nogal onrust rond de vluchtelingen.
Turks.nl Redactie
Total
1
Shares

Konya
Naar verluidt werd de 18-jarige Mehmet Bayraktar boos, toen hij zag dat enkele Syriërs een hond schopten. De discussie eindigde in een zwaar gevecht waarbij Bayraktar en 5 Syrische vluchtelingen gewond raakten. Bayraktar en een Syriër overleden in het ziekenhuis. Hierop verzamelde een boze menigte voor het ziekenhuis en wilde de overige Syriërs lynchen.

Gaziantep
In een moskee in Gaziantep betrapte een moeder van 3, 4 Syriërs op heterdaad toen ze het kind wilden verkrachten, beweert de krant Güneş. Het kind zou om hulp hebben geschreeuwd. Toen de moeder kwam zouden de Syriërs de vrouw hebben geslagen en vervolgens zijn gevlucht.

Alanya
In Alanya zouden 3 Syriërs een 12-jarig meisje die haar hond uitliet hebben geprobeerd te verkrachten in een kinderpark.

Reyhanlı
In Reyhanlı kwamen 2 Syriërs om het leven toen de zelfgemaakte bommen in hun handen ontploften.

Turkse nationaliteit
De Turkse president Erdoğan liet eerder weten de ruim 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije een Turks paspoort te willen geven. Critici verwijten de president ervan dat dit een politieke zet is om meer stemmen te krijgen. De president wordt als held gezien door velen, omdat hij bereid was zoveel Syriërs op te vangen in zijn eigen land. Europese landen daarentegen, staan niet bepaald te popelen om de Syriërs op te vangen.

Onderzoek Metropoll
In maart onderzocht onderzoeksbureau Metropoll wat de Turken vonden van een Turkse nationaliteit voor de Syrische vluchtelingen. 83% van de Turken zou tegen een Turkse nationaliteit voor Syrische vluchtelingen zijn. Van de Ak Partij aanhang zijn 78%-, van de MHP’ers zijn 94%-, en van de CHP’ers zijn 97% tegen een Turks paspoort voor Syrische vluchtelingen. Bij de HDP aanhang is het percentage een stuk lager: 69% van die politieke achterban is tegen een Turkse nationaliteit voor Syrische vluchtelingen.