Tafelvoetbal verboden in Turkije

Het spelen van tafelvoetbal is niet toegestaan in Turkije. Volgens de wet riskeer je een celstraf van 1 tot 5 jaar wanneer je in het openbaar een potje tafelvoetbal speelt.
Turks.nl Redactie

Het verbod op tafelvetbal komt door een taalfoutje in de wet dat werd aangenomen in 1968, meldt een docent aan de Gediz-universiteit in Turkije. In 1968 werd een wet aangenomen dat het verbiedt om gokautomaten te bezitten, te importeren of te gebruiken. Degenen die dat wel doen, riskeren een celstraf tot vijf jaar en hoge boetes.

In de wet is het woordje ‘langırt’ opgenomen, wat tegenwoordig het Turkse woordje is voor tafelvoetbal. In 1968 werd met langırt juist slotkasten bedoeld, wat iets heel anders is. In de loop van tijd is dit nooit aangepast, wat voor verwarring zorgt.

In 2008 is de wet aangepast zodat de straffen standaard worden omgezet in voorwaardelijk, maar dat was geen oplossing. Zo nu en dan kunnen er straffen uitgedeeld worden wegens het gebruik van een tafelvoetbal-tafel, aldus Hasan Petek van de Gediz-universiteit. “Dat moet zo snel mogelijk veranderen, want Turkije is nu het enige land waar het spelen van een potje tafelvoetbal strafbaar is,” aldus Petek.