Terroristische rakettenaanval op grensstad Kilis vanuit Noord-Syrië

Turks.nl Redactie

Twee huizen in een dorp nabij de grensstad Kilis zijn getroffen door luchtafweer uit YPG-gebied. Nog eens drie raketten kwamen neer in het centrum van Kilis.

Om 01:40 uur plaatselijke tijd kwamen enkele raketten neer op de Ekrem Çetin-wijk in Kilis. Twee huizen en een werkplaats werden getroffen door de raketten.

De autoriteiten hebben bekendgemaakt dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de aanval.

 

Een dorp nabij Kilis werd ook getroffen door luchtafweer uit Noord-Syrië. Een bewoner wiens huis werd geraakt door de raketten sprak met een journalist van het staatspersbureau Anadolu Agency: “Het gebeurde toen mijn zoon alleen thuis was. Een kogel vanuit de schuur kwam terecht in de muur. We haalden de kogel uit de muur. Gelukkig is iedereen ongedeerd. Hopelijk behalen onze soldaten ongeschonden hun doel.”

Teröristlerden Kilis'e roketli uçaksavarlı saldırı

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Syrië, genaamd operatie ‘Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan is om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen. Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Volgens de Turkse president Erdoğan is Manbij, dat ook onder controle staat van YPG, het volgende doel.

Son dakika: Afrine Zeytin Dalı operasyonundan dakika dakika gelişmeler

Het Turkse leger heeft aangegeven dat de operatie rechtmatig is op grond van het door de VN erkende recht op zelfverdediging.

Operatie Eufraat Schild

In de nacht van 23 op 24 augustus 2016 viel het Turkse leger Noord-Syrië binnen om een groot grensgebied te bevrijden van de terroristische organisaties IS en YPG. Na 7 maanden vechten wist Turkije de controle te krijgen over twee duizend vierkante kilometer met 243 nederzettingen. Grote steden als Al-Bab, Jarablus en Dabiq werden overgedragen aan het Vrije Syrische Leger.

Met de operatie werd het grensgebied met IS-territorium weggevaagd. 71 Turkse soldaten sneuvelden tijdens de operatie, nog eens meer dan 500 Syrische rebellen kwamen om. Bijna 500 terroristen werden gedood.