Tienduizenden Syriërs mogen stemmen bij aankomende verkiezingen in Turkije

Turks.nl Redactie

Minister Süleyman Soylu van Binnenlandse Zaken heeft bekend gemaakt hoeveel Syriërs er mogen stemmen bij de aankomende lokale verkiezingen in Turkije. 

Soylu laat weten dat momenteel 79.820 Syriërs in Turkije in aanmerking komen voor het stemrecht. Dit zijn Syriërs die inmiddels Turks staatsburger zijn geworden.

Van dat aantal kunnen 53.099 daadwerkelijk hun stem uitbrengen bij de aankomende lokale verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad en een nieuwe burgemeester. Dat aantal is gebaseerd op het aantal volwassen Syriërs.

In totaal zijn er 3.632.622 Syrische vluchtelingen in Turkije, waardoor Turkije het grootste aantal vluchtelingen ter wereld opvangt.

Hatay

De discussie rond Syrische vluchtelingen wordt steeds groter. Tegen burgemeester Lütfü Savaş van de zuidelijke stad Hatay is door het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek gestart om zijn uitspraken over Syrische vluchtelingen, liet de minister weten.

Volgens Savaş zijn er zoveel Syriërs in de provincie, die grenst aan Syrië, dat Syriërs hun eigen burgemeester kunnen kiezen over enkele jaren.

De burgemeester zei overigens dat hij niet op de hoogte is gesteld van een dergelijk onderzoek.

Soylu

Minister Soylu staat bekend als een groot voorstander van de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Eind vorig jaar zei hij nog dat alle in Turkije geboren Syrische baby’s het Turks staatsburgerschap zouden moeten krijgen. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn er zo’n 380 duizend Syrische baby’s geboren in Turkije.