Top Turkse inlichtingendienst heeft banden met PKK

De openbaar aanklager in Turkije heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de top van de eigen nationale veiligheidsdienst MIT.
Turks.nl Redactie

Dat meldt telegraaf.nl

Vier huidige en voormalige topambtenaren worden verdacht van banden met de separatistische terreurorganisatie PKK.

Medewerkers van de veiligheidsdienst onderhandelden tot vorig jaar juist namens de Turkse regering in het geheim met de PKK in de Noorse hoofdstad Oslo.

Onder de MIT-medewerkers tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd zijn de voormalige chef Emre Taner en zijn assistente Afet GüneE$. De huidige chef Fidan Hakan, die door premier Erdogan persoonlijk werd benoemd, moet getuigen in de zaak.

In Turkije wordt druk gespeculeerd over de achtergronden van het arrestatiebevel. Er zou een machtsstrijd aan de gang zijn tussen premier Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen, die naar de VS is uitgeweken. De banden tussen Erdogan en Gülen waren altijd warm, maar zouden de laatste maanden zijn bekoeld.

De Gülenbeweging krijgt, zo wordt algemeen aangenomen, steeds meer macht binnen politie en justitie. Daar zou ze het beleid van premier Erdogan dwarsbomen.

Een andere speculatie is dat nationalistische krachten binnen het juridisch apparaat een halt willen toeroepen aan gesprekken met de PKK.

Voor het zogeheten KCK-onderzoek naar banden met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, zitten inmiddels honderden mensen vast. Zij zijn veelal Koerdische, politici, bestuurders en intellectuelen. De KCK wordt vaak omschreven als koepel van verschillende Koerdische organisaties in Turkije, Irak, Iran en Syrië. De PKK is een van de oprichters.

Er is aanhoudende kritiek op het onderzoek, omdat het altijd gaat om mensen die de Koerdische zaak via geweldloze weg bepleiten. Dit is de eerste keer dat er in de zaak een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd tegen mensen in dienst van de overheid.