Treinverbinding van Baku (Azerbeidzjan) naar Kars (Turkije) geopend

Turks.nl Redactie

De treinverbinding Baku-Tblisi-Kars is vandaag feestelijk geopend. Bij de opening waren de presidenten van Turkije en Azerbeidzjan en de premiers van Oezbekistan, Georgië en Kazachstan aanwezig.

Er is tien jaar gewerkt aan de treinverbinding. De opening werd meerdere malen uitgesteld.

Het gaat om een route van 829 kilometer, waarvan 76 kilometer ligt in Turkije, 259 kilometer ligt in Georgië en 503 kilometer ligt in Azerbeidzjan.

Zowel personentreinen, als goederentreinen zullen de route kunnen gebruiken. Er zijn 4 stations, 3 bruggen en 76 kilometer aan spoorwegen aangelegd voor de route. De overgang van Turkije naar Georgië gaat via een tunnel, waarvan 2.375 meter ligt in Georgië en 2.070 meter ligt aan de Turkse kant van de grens.

Dankzij het spoor kan met voor het eerst via een vaste lijn reizen van Turkije naar Azerbeidzjan, los van de exclave Nachtsijevan, grenzend aan Iğdır.

Demiryolu taşımacılığında tarihi gün

Bij de opening waren ook religieuze leiders van de drie landen aanwezig.

Eerste trein

De aanwezigen verwelkomden de eerste trein op het spoor. Een goederentrein uit Kazachstan zal reizen naar Mersin via het nieuw geopende spoor.

Dankzij het spoor kan er direct van Londen naar Peking worden gegaan per trein.

Verwacht wordt jaarlijks een miljoen reizigers en 6,5 miljoen ton aan goederen te vervoeren. Het doel is dat aantal in 2034 te verhogen naar 3 miljoen reizigers en 17 miljoen ton aan goederen.