Turk krijgt 104.000 lira voor 6,5 jaar onterecht gevangenschap

Turks.nl Redactie

Ibrahim Uyar uit Ödemiş, Izmir werd veroordeeld voor een moord in 2008. Hij was toen nog maar 14 jaar oud. Nu blijkt hij compleet onschuldig te zijn.

Uyar werd schuldig bevonden aan een moord van 9 jaar geleden. Hij werd veroordeeld tot 21 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. Na 6 jaar en 7 maanden gevangen te hebben gezeten, werd hij vrijgesproken omdat er geen stevig bewijs is.

Hij opende een rechtszaak en kreeg 104 duizend lira als vergoeding, maar daar was hij niet tevreden mee. ”Is dit wat mijn jeugd waard is?”, zegt hij.

De vermoedelijke protistuee Gülseren G. werd op 19 juli 2008 doodgestoken in haar eigen huis. Volgens onderzoek van de politie was de laatste persoon die in haar huis was geweest Hamdi Gündüz.

Gündüz werd opgepakt in het huis van de toen 14-jarige Ibrahim Uyar. Gündüz verklaarde op het politiebureau dat hij had afgesproken met Gülseren G. om seks te hebben voor 20 lira. Hij zou met Uyar naar haar huis zijn gegaan.

Daar zou hij seks hebben gehad met de vrouw en gewacht hebben in de gang. Vervolgens zou hij een ruzie hebben gehoord en zou Uyar G. doodgestoken hebben.

Uyar ontkende de beschuldigingen. Volgens Uyar had hij zijn vrienden uitgenodigd, omdat zijn vader ernstig ziek was thuis en zijn moeder tijdelijk in een andere stad verbleef. Hij wilde niet alleen blijven. Daarom zou zijn vriend Emre Çınar en Hamdi Gündüz bij hem thuis geweest zijn.

De rechter deed in 2010 uitspraak in de zaak. Gündüz werd schuldig bevonden aan moord en kreeg levenslang. Hij kreeg ook nog eens 10 jaar voor afpersing. Uyar werd bestraft met 21 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.

De Hoge Raad ging mee in de straf van Gündüz, maar vond dat het bewijs voor de straf van Uyar niet sterk genoeg was en vernietigde de eerdere uitspraak. Uyar kwam vrij in 2015 na 6 jaar en 7 maanden gevangenschap.

Uyar startte een rechtszaak tegen de rechtbank die hem onterecht had veroordeeld. Hij won en kreeg een vergoeding van 49.561,52 lira voor de 2400 dagen dat hij onterecht in de gevangenis zat en nog eens 55 duizend lira als schadevergoeding.

Uyar was niet blij met de uitspraak. Door de straf heeft hij zijn schoolopleiding verlaten en is zijn jeugd van hem afgepakt. Daarnaast zou hij veel hebben meegemaakt in de gevangenis.

”Er heeft gerechtigheid plaatsgevonden, maar wie gaat mij mijn verloren jaren teruggeven? Ik ben jaren apart geweest van mijn familie. Ik heb niet kunnen studeren. Ik heb niet eens mijn militaire diensplicht kunnen doen. Is dit de prijs van mijn verloren jaren? Personen die in dezelfde situatie zitten krijgen een hogere vergoeding.

Ik ben mishandeld. Ik heb een jaar doorgebracht in een eenmanscel. Ik ben in hongerstaking gegaan. Omdat mensen over me hebben gelogen toen ik 14 jaar was, is mijn jeugd verloren gegaan. Ik had er niets mee te maken.

Omdat ik een ex-gedetineerde ben wil niemand me werk geven. Ik heb hier een klein plekje geopend voor mezelf, ik probeer rond te komen. Ik vroeg de stadsgouverneur om hulp, hij zei dat ik het niet nodig had omdat ik vergoeding had gekregen.

Ze hebben de mooiste periode van mijn leven van me afgepakt. Is dit de prijs? Ik ga trouwen, ik probeer een nieuw leven te richten. Maar ik ben onterecht behandeld., ik word nog steeds onterecht behandeld”, zegt Uyar.