Turken gaan naar Antarctica voor eigen basis

Turks.nl Redactie

Een groep wetenschappers van de Technische Universiteit Istanbul is voor het ‘Wetenschappelijk Onderzoeksbasis Turkije’-project naar Antarctica gegaan.

Een groep van het Centrum van Pool Onderzoek en Toepassing (PolRec) is naar Antarctica gegaan voor onderzoek. Eerder werkten Turken op de basis van Chili en Tsjechië. Nu is het doel een eigen Turkse basis.

De groep van 9 personen gaat met een lijnvliegtuig naar Santiago. Vanuit Santiago gaan ze naar de kuststad Punta Arenas. Vervolgens zullen ze vanuit daar naar het King George eiland op Antarctica gaan. Daar zullen ze op het gehuurde onderzoeksschip beginnen met wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek zal 30 dagen duren.

Antarctica is geen onderdeel van een ander land. Het wordt bestuurd door 53 wereldlanden. 29 landen hebben een consulaire status, terwijl de overige 24 landen een waarnemersstatus hebben. Turkije is sinds 1995 waarnemer van Antarctica.

Dr. Burcu Özsoy zegt het volgende: ”Het is voor ons zeer belangrijk dat Turkije een consulaire status krijgt. Mochten er besluiten worden genomen over het continent, dan zijn wij erbij betrokken. En dat wordt als een belangrijke bevoegdheid gezien door de wereldlanden. Enkel consulaire landen hebben een stem in Antarctica. Wij willen hier ook bij betrokken zijn. De eisen hiervoor zijn dat er enkel gekeken mag worden op een vredelievende en academische manier op het continent. Daarnaast moeten er wetenschappelijke onderzoeken gedaan worden. Ons doel is het oprichten van een Turkse basis.