Turken het meest verslaafd aan smartphone & social media

AvatarTurks.nl Redactie

Turken gebruiken hun telefoons het vaakst. Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte. 

Ook de cijfers over het gebruik van social media en instant messaging apps staan ver boven het Europees gemiddelde. Verder zijn de cijfers over hoe vaak men een nieuwe telefoon koopt, zeer opvallend.

Apps

94% van de Turken zijn dagelijks te vinden op WhatsApp, terwijl het gemiddelde staat op 55%. Verder checken 80% van de Turken dagelijks hun Insta-feed, terwijl ‘slechts’ 35% van de Europeanen dat dagelijks doet. Ook twitter is zeer populair in Turkije. 53% is er dagelijks te vinden, terwijl dat in Europa 13% is.

Aankoop

Turken willen de nieuwste smartphones. Dat blijkt uit cijfers over wanneer zij het laatst een smartphone hebben gekocht. Bijna een kwart van alle Turken kochten dit jaar nog een telefoon. Bijna 60% van de Turken gebruiken een telefoon die minder dan twee jaar oud is. Zie de cijfers & de vergelijking met het EU-gemiddele hier:

Social Media

Het is geen nieuws dat Turken gek zijn op social media. In vergelijking met andere landen springen we er wel ver bovenuit. 49% van de Turken checken minstens 1x per uur hun insta. In Nederland is dat slects 8%. Ook is twitter-gebruik flink:

Verder gamen we vaak. 49% speelt minstens 1 keer per dag een game op hun smartphone:

We zijn er wel van bewust. 73% van de Turken geven toe dat ze verslaafd zijn. Gemiddeld is dat 46%.

Men geeft ook aan waar ze het vaakst last van hebben wanneer ze te vaak hun smartphones checken. 46% vertelt dat ze voortdurend de drang hebben om hun telefoon te checken. 32% heeft weinig contact met familie en vrienden door smartphonegebruik. 30% heeft er slaapproblemen door en evenveel mensen hebben last van concentratieproblemen. 26% heeft al lichamelijke klachten.

Zie de cijfers hieronder. Het Europees gemiddelde is rechts te zien:

Download hier het rapport.