Turken massaal van naam: dit is waarom

AvatarTurks.nl Redactie

Het Turkse ministerie van binnenlandse zaken gaf de inwoners van Turkije tot november de kans om een verzoek in te dienen voor een naamswijziging. Ruim een kwart miljoen Turken deden dat.Normaliter moet een naamsverandering gebeuren via de rechtbank, wat een vrij complex proces is. De ministerie gaf de mensen nu de kans om het kosteloos en gemakkelijk te doen.

Volgens de cijfers, zoals gepubliceerd in Turkse media, veranderen 190 duizend Turken van naam en 75 duizend van achternaam. Het gaat zowel om mensen die een typefout hadden in hun naam als Ümüt/Ümit of Hava/Havva, als mensen met een opvallende achternaam. Denk daarbij aan Top (bal/gay), Satılmış (verkocht), Çıplak (naakt) of Kıllı (behaard).

Mannen kozen ervoor om vooral de namen Ümüt, Zekeriye, Çoşkun, Ferat en Gökan te veranderen. Bij achternamen ging het vooral om Uğuz, Deli (gestoord), Kör (blind), Dana (kalf) en Azgın (pervert).

Vrouwen waren het minst blij met de namen Rabiye, Hava, Esme, Sümeyya en Perişan (seriously, wtf). Verder wilden ze af van de achternamen Koyun (schaap), Satılmış (verkocht), Kör, Azgın, Kıllı (behaard) en Çıplak (naakt).

Buitenland

Het is ook mogelijk voor Turken die in het buitenland wonen om een verzoek in te dienen voor een naamsverandering. Dat kan via een afspraak bij het consulaat. Let op: dat moet wel voor 3 november gebeuren.