Turken in Turkije over Nederland: Overdosis aan democratie

Wat vinden Turken in Turkije over het taalgebruik van Nederlandse journalisten tegen ministers? Om dat te peilen, hebben we een fragment van PowNews ondertiteld en geplaatst op Turkse videosites.  ‘Ik vind u de enige VVD bewindspersoon die toch wel ballen toont’ zei Rutger tijdens een aflevering tegen minister Edith Schippers. In Turkije is het echter gebruikelijk dat burgers, journalisten en presentators met uiterste respect praten met politici, terwijl het in Nederland mogelijk is om een vrij luchtig gesprek te voeren met zelfs ministers. Zo blijkt het uit het stukje uit PowNews.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

In de beschrijving van de video schreven we: ‘Wat u ziet is een gesprek tussen een presentator en een minister, van een nieuwsprogramma dat wordt uitgezonden op de Nederlandse publieke omroep. Het is misschien een goede vergelijking van de democratie tussen beide landen. Wanneer zouden wij zulk taalgebruik kunnen terugzien op de Turkse staatstelevisie?’.

De reacties op de video:

alttancizgi: Ondertiteling zou wel kunnen kloppen, maar onmogelijk dat het een minister is, ze heeft geen enkele bodyguard!

Gosam-Soluyaman: Wat een lekkerding die minister.

Elleri goreyim elleri: Elk land kent een eigen cultuur, het is verkeerd om het te vergelijken met Turkije. Als zo een gesprek nou wordt uitgezonden op de TRT, zijn we dan opeens democratisch? Oke we moeten zonder druk in alle rust kunnen praten, maar het heeft geen nut om met een minister te praten over ballen.

charlon branso: Hoe zouden zij campagne voeren? Roepen ze dan: “Kijk, dit is onze leider met een halve kilo ballen??”

yucatan: Onze minister president balt ons ook al sinds 10 jaar, daarom verbaast de video me niet.

birgaripkeloglan: Het gaat niet om ballen. Dit is overdreven voor onze cultuur, maar ook wij moeten kunnen praten met iedereen zonder hun handen te kussen. Wij als volk moeten ‘U’ zeggen, verzoekschriften schrijven, voor de deur wachten terwijl simpele ambtenaren die werken voor ons, ons aanspreken als ‘je’ door arrogantie. Is dit normaal? Ik heb het dan nog niet over kamerleden, diplomaten, politieceffen of gouverneurs. Jullie lijken wel schapen. Door ons af te schermen van de slechte gewoonten van het westen, hebben we door jullie ook de goede kanten niet overgenomen.

jargon: Als je met een Turkse minister zo in gesprek ging, zat je op dit moment in de bak.

xbox_var_ve_mukemmel: Als mensen niet onder druk zitten geeft dat een bepaalde comfort, en later ook zelfvertrouwen. Misschien is dit overdreven, of juist normaal, je mag denken wat je wil, maar als er veel zelfvertrouwen is in een land wordt er geen probleem gemaakt van kleine dingen.  Waar de presentator en minister ook over praten, zorgt hun zelfvertrouwen ervoor dat ze er gewoon om kunnen lachen. Het is iets om bewondering voor te hebben. Dit zie je niet terug bij veel mensen in ons land.

inceuclu: Mannen kunnen er trouwen met elkaar, en zij kunnen zelfs kinderen adopteren. Wat maakt het dan uit als je over ballen praat met een minister?.

nevzat: Respectloosheid is geen moderniteit.

delikamuran: We moeten niet slijmen bij een minister, ze zien als profeet, of erbij staan alsof je een misdaad hebt begaan, maar dit gaat te ver. Door een overdosis aan democratie zijn ze blijkbaar in een toestand gekomen dat ze elkaar bijna gaan bespringen in het parlement. Is dit democratie? Moderniteit? Als het werd gezegd tegen mij, had ik een goede stoot gegeven recht in zijn gezicht.

Velvets: Wij als Turken zijn erg beleefd tegen vrouwen. We zeggen geen ‘ballen’, maar ‘hoer’ tegen ze. Aub even serieus. We begrijpen wat er bedoelt wordt in het fragment, en ja dit is democratie. De vrouw weet ook wat de presentator bedoelt, daarom reageert ze lachend.

kepcee: Je hebt een vrouw voor je, en het is een minister van een belangrijk land. Als het praten over ballen democratie is, ne*k ik zo een democratie.

rickrossunmemesi: Het is goed dat ze geen kontenlikken bij ministers maar het is onnodig om zo te praten met een dame.

betonaoturma: Zal ik je vertellen wat er dan gebeurt in Turkije? Een man met een zwart pak en ray-ban bril sluit je mond met geweld wanneer je nog geen ‘bal..’ hebt gezegd. Volgens mij hoef ik niet te vertellen wat er gebeurt op het politiebureau.

kipirdayanivururum: Degenen die ballen hebben in Turkije zitten vast, laat dit soort extreem ontwikkelden niet zien aan ons.

maktar: Nog nooit heb ik een gesprek gehoord waar ze zo openlijk praten over ballen.

topalsolucan1905: Is dit echt?

ozgurnejat: Een presentator die hetzelfde vraagt in onze land, zou even zware ballen moeten hebben als zijn eigen gewicht.

sgdh inci: Omdat onze autoriteiten grote ballen hebben, stellen wij zulke vragen niet.

muslum gurses: Wiet is ook toegestaan in Nederland.

jtbp: Goed voorbeeld dat democratie ook kan worden ontwikkeld door middel van ballen.

DamranKomran: Ik wil dit niet geloven..

borastronaut: Vergelijk nou niet alle extreme gevallen met Turkije. In Japan stoppen ze een octopus in hun kont op de tv, moeten we dat ook gaan doen?