Turken trouwen minder vaak en scheiden vaker

By | Algemeen

TÜİK, het Turkse equivalent van het Centraal Bureau voor de Statistiek, heeft de cijfers gepubliceerd van het aantal huwelijken en aantal echtscheidingen.

Ten opzichte van het jaar ervoor zijn het aantal huwelijken gedaald met 4,2% naar 569.459 huwelijken. Het aantal echtscheidingen steeg met 1,8% naar 128.411 scheidingen.

De gemiddelde leeftijd waarop Turken het huwelijksbootje in stappen is voor mannen 27,7 jaar. Vrouwen trouwen gemiddeld als ze 24,6 jaar oud zijn. Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen de echtgenoten is 3,1 jaar. In Kars, het uiterste oosten van Turkije, is het gemiddelde leeftijdsverschil tussen echtgenoten het grootst: 4,7 jaar.

Het kleinste leeftijdsverschil tussen echtgenoten is het laagst in Zonguldak, Karabük en Tunceli: 2,4 jaar.

Evlenme ve boşanma istatistikleri

In 2017 trouwden 20.972 niet-Turkse vrouwen met Turkse mannen, zo’n 3,7% van alle getrouwde mannen, trouwden met een niet-Turkse vrouw. Qua afkomst trouwen Turkse mannen na Turkse vrouwen zelf het vaakst met Syrische vrouwen. 19,4% van de huwelijken zijn huwelijken tussen Turkse mannen en Syrische vrouwen.

Verder zijn 13,3% van de niet-Turkse vrouwen Azerbeidzjaans en 12,4% Duits.

Het aantal vrouwen dat met niet-Turkse mannen trouwden was afgelopen jaar 3.782, wat neerkomt op 0,7% op het aantal getrouwde mannen. Duitse mannen zijn na Turkse mannen het populairst bij vrouwen: 36,5% van alle niet-Turkse mannen die trouwen met Turkse vrouwen zijn Duits.

Na Duitse mannen zijn respectievelijk Syrische-, en Oostenrijkse mannen het populairst onder Turkse vrouwen. Verder wordt het vaakst gescheiden in Izmir, terwijl het minst vaak wordt gescheiden in Şırnak.

 • Tarkan koopt huis voor zijn dochter

  Tarkan heeft een nieuw huis gekocht in Istanbul voor zijn...

  Harvard-academicus de mist in bij eerste vraag

  Een Turkse academicus die werkt als onderzoeker bij...

  Sibel Kekilli: ik word gediscrimineerd

  Na Özil, klaagt ook de bekende Duits-Turkse actrice Sibel...

  Zware straf voor Canan Karatay

  De bekende Turkse dokter Canan Karatay wordt gestraft om...

  Nederlandse actrice is nieuwe gezicht Turkish Airlines

  In de nabije toekomst zien we een Nederlandse naam als het...

  Ceceli geboycot door Turkse media

  De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...