Turkije arresteert tientallen politieagenten om ‘Gülen-infiltratie’

In 25 verschillende Turkse steden zijn 55 politieagenten aangehouden omdat zij ‘infiltranten’ zouden zijn van de Gülenbeweging.
Turks.nl Redactie

Dat melden Turkse media.

Analisten waarschuwen sinds jaren tegen de macht van de Gülenbeweging in het politieapparaat. Zo zouden de hooggeplaatste Gülenisten ervoor zorgen dat mensen die tegen de beweging zijn berecht worden met valse beschuldigingen. Een voorbeeld is ex-politiechef Hanefi Avci, die kort na het publiceren van een boek over de infiltratie van de beweging werd gearresteerd. Hij kwam na vier jaar vrij na besluit van het Grondwettelijk Hof.

Ook zouden de zaken tegen onderzoeksjournalist Ahmet Şık, imam Ahmet Mahmut Ünlü en de omkopingszaak van Fenerbahçe-voorzitter Yıldırım zijn gemanipuleerd omdat deze personen de beweging tegenwerken. Critici beweren dat de Gülenbeweging ook de zaken als Ergenekon en Balyoz hebben om tegenstanders op te sluiten.

Spionage
Een deel van de agenten zouden zich schuldig maken aan spionage en illegale afluistering van politici, waaronder de premier. Een deel van de arrestanten zijn mogelijk betrokken bij de corruptiezaak dat in december startte tegen de regering Erdogan.

In totaal zouden er 2280 mensen zijn afgeluisterd, waaronder academici, politici en journalisten.