Turkije bang voor burgerslachtoffers Libië

Terwijl de luchtaanvallen op Libie doorgaan, is de NAVO het na drie dagen van overleg nog altijd oneens over de rol die het bondgenootschap op zich moet nemen bij de militaire operatie in Libië.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk kwamen dinsdag overeen dat de NAVO een sleutelrol zou moeten spelen bij de militaire operatie in Libië. De Verenigde Staten willen “binnen enkele dagen” hun leidende rol overdragen aan de NAVO. Daar is echter de instemming van alle 28 NAVO-lidstaten voor nodig.

Turkije bang voor burgerslachtoffers
Met name NAVO-lid Turkije heeft de afgelopen dagen bezwaren getoond tegen zo’n prominente rol voor de NAVO, waardoor een akkoord vooralsnog uitblijft. Turkije wil niet de verantwoordelijkheid dragen voor aanvallen op Libië, waarbij burgerslachtoffers kunnen vallen. Ook wil het land niet worden belast met de handhaving van een no-fly zone, terwijl vliegtuigen tegelijkertijd bombardamenten op strijdkrachten van Gaddafi uitvoeren.

Nieuwe luchtaanvallen op Libië
De oorlog is vandaag haar vijfde dag ingegaan. Onder meer in de hoofdstad Tripoli was een luide explosie te horen. Er zou een militaire basis zijn getroffen. Ook was het afweergeschut weer te horen. Volgens een Libische minister is een brandstofdepot gebombardeerd.

De Libische staatstelevisie meldt dat er bij de luchtaanvallen veel doden zijn gevallen. Amerikaanse functionarissen ontkennen die berichten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe heeft gezegd dat de westerse mogendheden “dagen of weken, maar geen maanden” nodig hebben om Gaddafi’s troepen te verslaan, meldt nrc.nl.

  • Loading...