Turkije beperkt alcoholgebruik en verkoop

Tussen 22:00 en 06:00 wordt alcoholverkoop in Turkije verboden. Dat heeft het Turkse parlement donderdagavond bepaald. Ook is het verkopen van alcoholische dranken in een straal van 100 meter van onderwijsinstellingen, studentenhuizen of religieuze gebouwen niet meer toegestaan.
Turks.nl Redactie

De regerende Ak Partij en tweede oppositiepartij MHP stemden voor het beperken van alcoholconsumptie. De grootste oppositiepartij CHP stemde tegen. De wetgeving moet ondertekend worden door president Abdullah Gul voordat het in werking wordt genomen.

De CHP beschuldigt de Ak Partij van het Islamiseren van het land. Echter wordt dit ontkend: Ook sommige EU-landen en Rusland zouden vergelijkbare wetten hebben aangenomen. “Ik wil geen alcoholistische generatie” zei erdogan vrijdag tijdens een toespraak.

Een opsomming van de aangenomen wetten:
– TV-series, films en videoclips die worden uitgezonden op TV mogen geen fragmenten bevatten die alcoholgebruik bemoedigen.
–  Alcohol mag niet gebruikt worden als promotiemateriaal of cadeauartikel door bedrijven. Schending van de regel betekent een boete tot 200 duizend lira.
– De verkoop van alcohol onder 18 jaar wordt verboden. Wordt dat wel gedaan, riskeert de verkoper een celstraf tot 1 jaar. Ook mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol verkopen. Straffen hiervoor lopen op tot 500 duizend lira.
– Alcohol kan niet meer worden verkocht in automaten, en mogen niet meer aan huis bezorgd worden.
– De verkoop van alcohol in retailhandel tussen 22:00 en 06:00 wordt verboden.
– Op de emballage van alcohol worden veiligheidswaarschuwingen geplaatst.
– Rustplaatsen langs snelwegen mogen geen alcohol verkopen. Alcohol benutten bij de rustplaatsen wordt verboden.
– Alcoholverkoop wordt verboden in onderwijsinstellingen, studentenhuizen, scholen, sportfaciliteiten (inclusief stadions), theehuizen, patisserieën, tankstations, ziekenhuizen en klinieken.
– De verkoop van alcohol wordt niet toegestaan in een straal van 100 meter van onderwijsinstellingen, gebedshuizen. Dit is exclusief toeristische centra en speciale evenementen.
– Bestuurders van bedrijfsauto’s mogen maximaal 0,2 promille alcohol in zijn/haar bloed hebben. 
Roken achter het stuur wordt strafbaar.

© Turks.nl