Turkije brengt Corona-app uit: waarschuwing bij contact met besmette persoon

AvatarTurks.nl Redactie

De Turkse ministerie van volksgezondheid heeft zaterdag een app uitgebracht die waarschuwt als je in contact bent geweest met iemand die is besmet met het coronavirus.

De app heet vertaald ‘Het leven past in huis’ (Hayat eve sığar), wat ook de slogan is van de actie van de Turkse overheid tegen het coronavirus. Het heeft heel wat functies, maar het belangrijkste is natuurlijk dat je een waarschuwing krijgt wanneer je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn of heel wat symptomen heeft.

Iedere dag krijgen gebruikers vragen over of ze symptomen hebben van het virus. De app gebruikt Bluetooth om mogelijke contacten met andere personen vast te leggen. Als een persoon later positief is getest, krijgt men een waarschuwing. De waarschuwing omvat onder andere de tijdstip en de locatie van de mogelijke ontmoeting.

In een kaart kan men zien waar veel besmettingen zijn geconstateerd. De gebieden worden gemarkeerd als ‘risicogebied’. Indien iemand vaak in risicogebieden komt, kan de app de gebruiker vragen om zich te laten testen. Ook krijgen contacten van iemand, die vaak in een risicogebied komt of aangeeft symptomen te hebben, een waarschuwing.

De minister van volksgezondheid roept iedereen op om de app te gebruiken. Het is te downloaden in de App Store en Play Store. Je moet een Turkse telefoonnummer hebben om het te kunnen activeren.