Turkije dreigt met Israël te breken

Door | Algemeen

voor zijn aanval op een scheepskonvooi naar Gaza, of een onpartijdig internationaal onderzoek naar het incident accepteert.

Dat heeft minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu volgens de krant Hurriyet zondag gezegd.

“Israël heeft drie opties: het biedt ofwel verontschuldigingen aan, of het erkent een internationaal onpartijdig onderzoek en zijn conclusies. Of onze diplomatieke betrekkingen worden verbroken”, haalde de krant de woorden van de minister aan.

Davutoglu sprak zondag met verslaggevers op de terugvlucht van een bezoek aan Kirgizië. Zijn verklaring is de hardste van een hooggeplaatst lid van de Turkse regering tot nog toe over de voorwaarden waaronder de stroeve relatie met Israël kan worden verbeterd.

Davutoglu legde de Turkse eisen vorige week op tafel in een aanvankelijk geheim gehouden ontmoeting met de Israëlische minister voor industrie Binyamin Ben-Eliezer in Brussel. Turkije heeft uit protest tegen de Israëlische actie tegen het scheepskonvooi zijn ambassadeur uit Israël teruggeroepen en Israëlische militaire vliegtuigen de toegang tot zijn luchtruim ontzegd. Verder zal Turkije lopende contracten met Israëlische bedrijven nakomen, maar worden nieuwe zakelijke transacties uitgesloten.

Bij de aanval op het scheepskonvooi op 31 mei werden acht Turken en een Amerikaan van Turkse afkomst door Israëlische commando’s doodgeschoten. Israël zegt dat de commando’s handelden uit zelfverdediging omdat ze werden aangevallen en is een eigen onderzoek naar het voorval begonnen.

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...