Turkije: Fransen aan zijlijn in Libië

Door | Algemeen

Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd. Hij sprak tegen persbureau Anatolië van een „positieve ontwikkeling”.

Turkije, het enige islamitische land binnen de NAVO, was lang tegen de aanvallen op Kaddafi’s bewind. Die begonnen afgelopen zaterdag met een Frans bombardement in de buurt van de Libische stad Benghazi. Over de aanval was eerder die dag overlegd op een internationale top in Parijs, waarvoor Turkije niet was uitgenodigd. De verhoudingen tussen Parijs en Ankara waren al slecht, omdat Frankrijk zich openlijk verzet tegen Turkse toetreding tot de EU.

Ankara gaf zijn verzet tegen het NAVO-commando donderdag op. Doordat de hele missie nu onder het gezag van de NAVO valt, kan Turkije besluiten blokkeren als het dat wil.

Turkije besloot woensdag te helpen het wapenembargo tegen Libië te handhaven. Ankara stuurt vier fregatten, een onderzeeër en een hulpschip voor de missie. Die actie moet voorkomen dat wapens en huurlingen Libië bereiken. Aan de luchtaanvallen doet Turkije niet mee. Turkije „zal nooit een geweer op het Libische volk richten”, zei Erdogan dinsdag, meldt telegraaf.nl.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...