Turkije haalt ambassadeur uit Frankrijk

Turkije neemt stappen tegen de goedkeuring  van de wet die het strafbaar maakt om de Armeense ‘genocide’ te ontkennen.
Turks.nl Redactie


Vandaag kreeg het wetsvoorstel de meerderheid in de Assemblée en moet volgend jaar door de Senaat komen. Iemand die de ‘genocide’ ontkent riskeert een boete van 45.000 euro, en een jaar cel.

Armeense kwestie
Volgens Armeniërs zouden tot 1,5 miljoen mensen zijn gedood door het Ottomaanse rijk. De Turkse staat zegt dat er doden zijn gevallen, maar het dodental zou maximaal 300.000 zijn, en ook zouden er evenveel Turken zijn gedood. Turkije weigert de term ‘genocide’ te gebruiken, en noemt het eerder ‘Armeense kwestie’.

Maatregelen
De Turkse ambassadeur Tahsin Burcuoglu gaat Frankrijk morgen verlaten. Erdogan: “Is er vrijheid van meningsuiting in Frankrijk? Vrijheid stond centraal bij de Franse Revolutie, maar wordt nu onder de voeten gehaald door het Franse parlement zelf.”

Erdogan voegt er aan toe dat iedereen moet weten dat Turkije trots is op haar geschiedenis, en er in de Turkse geschiedenis geen reden is voor schaamte. Alle militaire en politieke banden worden verbroken, ook zullen er economische sancties volgen als de wet definitief is goedgekeurd, meldt persbureau Anatolia.

Historici op de staatskanaal TRT zeggen dat het gaat om een ‘politiek spel’ van Sarkozy om Armeense stemmen te winnen voor de aankomende verkiezingen. En Frankrijk zou zelf een moordenaar zijn, doelend op de volksmoorden en onderdrukkingen van Frankrijk in Afrika.

© Turks.nl

  • Loading...