Turkije: Hamas moet het bestaansrecht van Israël erkennen

Door | Algemeen

Dat zegt de Turkse president Abdullah Gül vandaag in een interview met The Wall Street Journal.

De uitspraken van Gül zijn relevant omdat Turkije de laatste jaren een inniger band met Hamas heeft ontwikkeld. Gül zegt in de Amerikaanse krant dat hij de Palestijnse beweging onder meer in 2006 geadviseerd heeft om Israël te erkennen. “Je moet rationeel zijn”, zou hij tegen Hamasleider Khaled Meshaal hebben gezegd.

Gül zegt dat de Amerikaanse president Obama “een punt heeft” wanneer hij zegt dat niet van Israël verwacht kan worden dat het gaat onderhandelen met een partij die het bestaansrecht van de Joodse staat niet erkend. Wel zegt Gül te geloven dat Hamas zich intern al bij het voortbestaan van Israël heeft neergelegd, maar dat het de staat alleen wil erkennen als Israël eerst de bezetting beëindigt.

De Turkse president noemde de uitspraken van Obama afgelopen donderdag over een toekomstige Palestijnse staat “een hele belangrijke stap”. Obama zei toen dat een Palestijnse staat gebaseerd moet zijn op de grenzen van voor 1967. Gül zegt in het interview dat Israël strategisch moet opereren en de gevolgen van de omwentelingen in de Arabische wereld niet moet onderschatten. “Ze moeten af zien te komen van hun angst”, aldus de president.

Bron

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...