Turkije herbouwt Armeense kerken

Turkije gaat een eeuwenoude Armeense kerk en kathedraal in Ani restaureren.
Turks.nl Redactie

De restauratie wordt gezien als een gebaar van verzoening tegenover het buurland Armenië.

De twee landen zijn al tientallen jaren in conflict wegens de gebeurtenissen in de laatste jaren van het Ottomaanse rijk. Volgens Armenië moet Turkije de gebeurtenissen erkennen als ‘genocide’. Turkije erkent dit niet, en gebruikt het woord ‘kwestie’.

Minister van cultuur Ertugrul Gunay kondigde de wederopbouw van de kathedraal van Ani en de Kerk van de Heilige Verlosser dinsdag aan. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Wereld Monumenten Fonds (WMF).

Ani, ook wel ‘de stad der duizend kerken’ genoemd, ligt veertig kilometer ten oosten van Kars, bij de grens met Armenië. In de tiende eeuw was het volgens het WMF een van de belangrijkste steden ter wereld, maar tegenwoordig bestaat Ani voornamelijk uit ruïnes.

“Door de overblijfselen van ooit imposante gebouwen zoals de kathedraal en kerk van Ani nieuw leven te geven hopen we de regio nieuwe economische kansen te bieden”, zei Gunay. Hij zei niet of er na de restauratie ook weer diensten in de kerken gehouden mogen worden, meldt bndestem.nl.

  • Loading...