Turkije is ruim voor grondwetswijzigingen

Volgens de definitieve onofficiële verkiezingsuitslagen is de Turkse bevolking ruim voor de grondwetswijziging. 
Turks.nl Redactie
Total
Shares

58% heeft ‘ja’ gestemd. 42% van de stemmers waren tegen de grondwetswijziging.

38 miljoen inwoners van Turkije hebben zondag hun stem uitgebracht. Dat komt er op neer dat ongeveer 77% van de 49 miljoen kiezers hebben gestemd.

Boycot
De pro-Koerdische politieke partij BDP riep de Koerdische stemmers uit om niet te stemmen. Dit heeft in de zuid-oostelijke provincies van Turkije het nodige effect gehad. In Hakkari hebben 6,6% van de kiezers een stem uitgebracht. In Diyarbakir staat dit getal op 33,4%. Echter hebben ruim 80% van de stemmers in het zuid-oosten ‘ja’ gestemd.

Grote steden
Ongeveer 55% van de 9 miljoen kiezers in Istanbul hebben ‘ja’ gestemd. 54% van de inwoners van Ankara zijn ook voor de wijzigingen. In Izmir is 64% van de inwoners tegen de nieuwe grondwet. 

Kustgebieden
In alle provincies aan de Egeïsche- en Middellandse zee zijn de nee-stemmers in overvloed. Ongeveer 53% van alle stemmers in deze gebieden zijn tegen de grondwetswijzigingen.

Volgens de regerende Ak-Partij bevat de nieuwe grondwet grote hervormingen en geeft het gehoor aan EU-eisen. Maar volgens de oppositie wil de Ak-partij op deze manier de greep op de rechtspraak verstevigen en de rol van de seculieren in het land terugdringen.

uitslag
De verdeling van de stemmen: Rood = Nee. Blauw = Ja. 

Klik hier voor de uitgebreide verkiezingsuitslagen (TRT, Turks).

© Turks.nl