Turkije negeert sancties EU volledig: nieuw schip onderweg

Turkije stuurt een vierde schip richting Cyprus om er te zoeken naar gas. Dat maakt de Turkse minister van buitenlandse zaken bekend.

Het besluit werd genomen na een aankonidiging door EU-ministers van buitenlandse zaken om sancties op te leggen tegen Turkije. Aanleiding zijn gasboringen die Turkije uitvoert met drie schepen. Dat gebeurt rond Cyprus.

Turkije zoekt er naar gas sinds het Griekse deel van Cyprus bedrijven als Exxonmobil en Total toestemming gaf om gasboringen uit te voeren. Turkije eist dat de opbrengsten ook worden gedeeld met Turks-Cyprioten. Omdat het Griekse deel vindt dat dat onderdeel moet zijn van een vredesakkoord, wat tot nu toe niet tot stand is gekomen door het weigeren door de Grieks-Cyprioten, heeft Turkije besloten zelf ook te zoeken naar gas.

De sancties omvatten onder meer het opschorten van gesprekken over een luchtvaartakkoord. Ook wordt de Europese Investeringsbank opgeroepen zijn leningen aan Turkije te herzien. Turkije krijgt mogelijk minder financiële steun van de EU.

‘Niet serieus te nemen’

De Turkse minister van buitenlandse zaken, Cavusoglu, zegt dat de sancties niet serieus te nemen zijn. “De EU heeft ons nodig. Het uitvoeren van de sancties is niet mogelijk. Er worden lachwekkende besluiten genomen om het Griekse deel tevreden te stellen,” vindt hij. De oplossing zit volgens hem in het betrekken van Turks-Cyprioten in het hele proces.