Turks.nl

Turkije officieel kandidaat Olympische Spelen

istanbul2020

De Olympische Spelen van 2020 zullen worden gehouden in Istanbul, Madrid of Tokio. Doha, de hoofdstad van Golfstaat Qatar, en de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakuzijn afgevallen, zo heeft het Internationaal Olympisch Comité bekendgemaakt.


Doha en Baku probeerden ook al de Spelen van 2016 binnen te halen, en vielen ook toen in een vroeg stadium af. Baku leek al geen grote kanshebber, omdat het nauwelijks ervaring heeft met het organiseren van grote internationale sportevenementen.

De kandidatuur van Doha leek meer kans te maken. Punt van zorg was wel de hitte in Qatar. Doha wilde de Spelen daarom niet in de zomer houden, maar begin oktober. Dat heeft meegespeeld bij het besluit het land te laten afvallen, maar was volgens een IOC-functionaris niet de enige reden.

Minpunten
Van de steden die nu nog in de race zijn organiseerde Tokio als enige de Spelen al eens eerder, in 1964. Minpunt van Madrid lijkt de economische crisis te zijn waar Spanje mee kampt. Bij de kandidatuur van Istanbul speelt mee dat Turkije ook probeert om het EK voetbal van 2020 binnen te halen. Volgens het IOC kan Turkije niet beide sportevementen krijgen.

Pas in september 2014 neemt het IOC een besluit over de toewijzing van de Olympische Spelen van 2020.

Bron: nos.nl 

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl