Turkije op één na slechtste land voor LGBTI+

AvatarTurks.nl Redactie

Turkije scoort slecht op gebied van rechten voor LGBTI+’ers. Dat blijkt uit een analyse door ILGA-Europe.

Tussen 54 voornamelijk Europese landen staat Turkije op de één na laatste plaats. Alleen Azerbeidzjan scoort slechter. Terwijl Malta volgens de analyse het beste land is voor homoseksuelen, staat België op de tweede plaats. Nederland staat op plaats 12.

De ranglijst is gebaseerd op wetten en het beleid in elk land die van invloed hebben op het leven van LGBTI+’ers. Denk daarbij aan wettelijke erkenning, het homohuwelijk of hoe het land omgaat met homofobie. Op slechts drie punten scoort Turkije goed: namelijk het recht op naamsverandering, registratie van geslachtsverandering en dat er geen verbod is op buitenlandse financiering van pro-LGBTI+ activiteiten. Daarmee voldoet Turkije slechts aan 3,8% van alle criteria. Azerbeidzjan blijft haken op 2,3%.

In het rapport over Turkije wordt gesproken over toenemende haat richting homoseksuelen in het land. Zo zijn er winkels die homoseksuelen niet willen bedienen en hebben producten met LGBTI-symbolen een 18+ label gekergen. Verder verbood de televisiewaakhond RTÜK homoseksualiteit op Netflix.

Ondanks alle beperkingen blijkt het juist dat Turken steeds positiever kijken naar homoseksualiteit: uit onderzoek blijkt dat 50% van de Turken voor gelijke rechten zijn. Dat is 9% hoger dan een jaar ervoor.