Turkije reageert op overwinning Trump

Erdogan en meerdere leden van de Turkse regering hebben gereageerd op de onverwachte overwinning van Trump.
Turks.nl Redactie

President Erdogan, premier Yildirim en ministers Bozdag en Cavusoglu hebben antwoord gegeven op de vragen van journalisten over de verkiezingen in de VS.

Erdogan vindt de overwinnig van Trump de start van een ‘nieuw tijdperk’. Hij hoopt dat de keuze van het Amerikaanse volk zorgt voor de versterking van mensenrechten, vrijheden en democratie over de hele wereld.

“Ik wens hem veel succes” is de eerste reactie van premier Yildirim. Hij hoopt dat de samenwerking tegen terrorisme wordt voortgezet en wordt versterkt. “De verkiezing van de nieuwe president brengt kansen mee om de vriendschap op een hoger niveau te brengen” voegt hij eraan toe. Hij roept Trump ook op om Fethullah Gülen, leider van de terreurorganisatie FETÖ, uit te leveren aan Turkije. 

Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister voor buitenlandse zaken, herinnert journalisten aan de houding van Trump na de couppoging op 15 juli. Trump besloot achter Erdogan te staan en steunde zijn harde aanpak tegen de coupplegers en de leden van de Gülenbeweging. Hij maakt duidelijk dat hij dezelfde houding ook verwacht betreft de uitlevering van Gülen.

Minister Bozdag van justitie zegt dat het een overwinning is van het volk. “De uitslag laat zien dat de verkiezingen niet gewonnen kunnen worden met krantenkoppen, enquêtes en tv-programma’s. Wie er ook wordt gekozen, zullen we de samenwerking voortzetten.”