Turkije redt kind (8) uit handen IS

Erion (8) uit Kosovo werd door zijn vader meegenomen naar Syrië om te strijden met de terroristische IS. Na inspanningen van de Turkse inlichtingendienst MİT is hij nu terug bij zijn moeder.
Turks.nl Redactie

Dat meldt BBC.com.

“Ik dacht dat ze een paar dagen op reis zouden gaan” vertelt moeder Pranvera Zena Abazi. Erion’s vader beweeerde dat zij op excursie gaan in de bergen van Kosovo. “Drie dagen later kreeg ik een SMS dat ze in Syrië zijn” voegt ze eraan toe. Dat gebeurde vijf maanden geleden.

IS vraagt nieuwe jihadisten om ook hun kinderen mee te nemen naar het gebied om zo een echte ‘staat’ te vormen, waar ook ‘gewone gezinnen’ leven. De ‘ontvoering’ van Erion kreeg veel aandacht in Kosovo toen zijn moeder publiekelijk opriep dat ze haar zoon terug wil.


Hashim Thaci, de premier van Kosovo bedankte de Turkse inlichtingendienst via twitter om hun inspanningen. “Het was een moeilijke en gevaarlijke operatie” vertelt hij in een interview. Hoe Erion precies is gered, is nog onbekend. Zo’n 200 mensen uit Kosovo vechten mee met de IS.