Turkije slaat hard terug na Syrische aanval

De Turkse strijdkrachten kondigden grootschalige vergeldingsacties aan na de Syrische aanval op Turkse militairen. Maandagavond gaf de Turkse minister daar meer details van.

Maandagochtend werd een konvooi met Turkse militaire voertuigen bestoken door het Syrische regime. Daarbij kwamen zes militairen en een Turkse burger om het leven. De Turkse president kondigde snel aan dat er scherp zou worden gereageerd. Dat gebeurde bijna onmiddellijk

In totaal werden 54 doelen bestookt in Idlip, een regio in het noorden van Syrië. Turkije heeft in Idlib meerdere militaire posten om de burgers te beschermen en eventuele Syrische aanvallen tegen te houden.

De acties werden ondersteund door de Turkse luchtmacht. Maandagavond liet minister Akay van defensie weten dat in totaal 76 Syrische militairen zijn geneutraliseerd.

Turkije beschuldigt Rusland ervan de wapenstilstand in het gebied niet te respecteren. De afgelopen weken rukten Syrische krachten op in het gebied, waarop een nieuwe, enorme vluchtelingengolf is ontstaan richting Turkije. Turkije dreigde militaire acties te starten als de gevechten niet snel ophouden.