Turkije voert druk op Syrië op

Door | Algemeen

De Turkse minister van buitenlandse zaken brengt eerstdaags een bezoek aan het land en is door de Amerikaanse minister voor buitenlandse zaken Clinton gevraagd “druk te zetten” op de Syriërs. Koning Abdallah van Saoedi-Arabië roep zijn ambassadeur uit de Syrische hoofdstad Damascus terug voor overleg. 

Afgelopen weekend zijn er bij onlusten in Syrië ongeveer 60 mensen omgekomen. In de oostelijke stad Deir al-Zor vielen 38 doden, zegt Suhair al-Atassi van de ‘Syrische Revolutie’. Ten noorden van Homs kwamen 13 mensen om. Het leger zette bij de aanval op Deir al-Zor ongeveer 250 tanks en pantservoertuigen in. Ze ontmantelden barricades die waren opgericht door demonstranten.

De Saoedische koning Abdallah roept de Syrische leiders op “de doodsmachine en het bloedvergieten stop te zetten voor het te laat is”. “Het Saoedische koninkrijk kan niet aanvaarden wat in Syrië gebeurt. Dit kan op geen enkele manier worden verantwoord. Syrië heeft maar twee keuzes: ofwel vrijwillig kiezen voor wijsheid of zich verliezen in chaos en geweld”, zo klinkt een ongebruikelijk strenge mededeling van Saoedi-Arabië.

De Syrische autoriteiten ontkennen via het staatspersbureau SANA de militaire operatie. Volgens het bewind is “niet één tank Deir al-Zor binnengetrokken”. Buitenlandse journalisten worden niet meer in het land worden toegelaten, voor berichtgeving is de Westerse wereld nu afhankelijk van de betrouwbaarheid van de opstandelingen zelf.

Deir al-Zor is de grootste stad in het oosten van Syrië, ze ligt het belangrijkste olieveld van het land. Maar de oostelijke provincie is door wanbeleid tegelijk een van de armste van het land. Deir al-Zor is het samen met Hama het belangrijkste centrum van het protest geworden. 

Bron: gva.be
Op de foto: Minister Ahmet Davutoğlu van buitenlandse zaken. 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...