Turkije waarschuwt Sarkozy over wet

Door | Algemeen

Gisteravond keurde de Franse Senaat de omstreden wet goed, die het strafbaar maakt om de Armeense ‘genocide’ te ontkennen. Op het ontkennen van de Turkse massamoord op Armeniërs in 1915 komt een celstraf van maximaal 1 jaar te staan en een boete van 45.000 euro, een straf die vergelijkbaar is met het ontkennen van de Holocaust.

Volgens de Turken zijn er destijds veel Armeniërs om het leven gekomen, maar zou er geen sprake zijn van massamoord op een bevolkingsgroep.

‘Terughoudendheid’
Turkije heeft de wet onverantwoordelijk genoemd. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé zegt dat het moment van de nieuwe wet slecht gekozen is, maar hij roept de Turken op tot terughoudendheid.

De Turkse ambassadeur in Frankrijk dreigde eerder ook al met maatregelen. “We zullen hard reageren. U zult het zien. Misschien verbreken we alle betrekkingen. Dat betekent dat ik Frankrijk misschien definitief zal verlaten.”

Volgens de Turkse ambassade zijn de gevolgen van de nieuwe wet permanent en verliest Frankrijk in Turkije een strategische partner. Zo zou Frankrijk de Turken nog nodig kunnen hebben voor de politiek in het Midden-Oosten. Daarnaast zitten er veel Franse bedrijven in Turkije die profiteren van de groeiende Turkse economie.

Verkiezingsstunt
Toen de Franse Assemblée het wetsvoorstel vorige maand goedkeurde, reageerden de Turken ook al woedend. De ambassadeur werd voor even teruggeroepen en Turkije verbrak de militaire, economische en politieke banden met Frankrijk.

Volgens de Turkse regering is de wet een verkiezingsstunt van president Sarkozy om de 500.000 Armeniërs in Frankrijk achter zich te krijgen. De Fransen kiezen op 22 april en op 6 mei een nieuwe president.

Armenië heeft de aanname van de ‘genocidewet’ verwelkomd. Volgens de Armeniërs spelen de Fransen een sleutelrol bij het verdedigen van de menselijke waardigheid.

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...

Nesrin Cavadzade bevestigt berichten over La Casa De Papel

Er is een zeer grote kans dat de populaire serie La Casa De...

Montenegro biedt Burak Özçivit staatsburgerschap aan

De voorzitter van de Montegrijnse Hoge Raad heeft de...