Turkije wil NAVO-lidmaatschap Bosnië en Servië

Turkije wil dat de Balkan verandert in een regio die samenwerkt en dat de regio een toekomst krijgt in de Europese Unie en de NAVO.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dat heeft de Turkse president Abdullah Gül dinsdag gezegd. Turkije wil de Balkan helpen bij dit proces.

“We willen dat de hele regio wordt verenigd onder de paraplu van de EU en de NAVO”, zei Gül na gesprekken met de Servische president Boris Tadic en de drie leden die samen het presidentschap van Bosnië vervullen. “Wij vinden dat de Balkan niet aan de rand van Europa ligt, maar dat de regio het hart van Europa vormt. We willen de samenwerking versterken en gezamenlijk optrekken om brandende kwesties op te lossen.”

Het diplomatieke initiatief van Turkije laat zien dat het land probeert zijn invloed in de Balkan uit te breiden. “Turkije heeft historische reden en legitieme belangen bij de aanwezigheid in de Balkan”, aldus Tadic. “We willen dat de gehele regio zo snel mogelijk wordt geïntegreerd in de Europese Unie, dat is ons belangrijkste politieke doel.”

Tadic beloofde het oorlogsverleden achter zich te laten en ‘een betere toekomst te creëren’ voor de regio, die in de jaren negentig werd verscheurd door oorlogen. Servië heeft vooruitgang geboekt richting het lidmaatschap van de Europese Unie door verdachten van oorlogsmisdaden over te dragen aan het Joegoslaviëtribunaal. Het EU-lidmaatschap is voor Bosnië verder weg: het land is nog niet in staat gebleken een gecentraliseerde regering te vormen.

Novum/AP

  • Loading...