Turkije zet Nederlandse AIVD-spion het land uit

Door | Algemeen


Dat meldt de volkskrant donderdag.

De AIVD-medewerker was als diplomaat verbonden aan de Nederlandse ambassade in Ankara. Waarom de AIVD’er is uitgewezen, is onduidelijk. De Turkse en de Nederlandse regering willen er niks over kwijt.

‘Sorry maar dat is een no go-zone’, reageert een ingewijde van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Ik heb mijn carrière en mijn gezin lief.’ De AIVD zwijgt eveneens en verzoekt om discretie. ‘Het noemen van de naam van deze man in combinatie met de AIVD is strafbaar’, zegt een woordvoerder. ‘Het is een staatsgeheim.’

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst stationeerde zes jaar geleden voor het eerst een liaisonofficier op de Nederlandse ambassade in Ankara. Deze AIVD’er heeft als taak contact te onderhouden met de Turkse inlichtingendienst. Daarnaast moet hij zelf inlichtingen vergaren, onder meer over moslimextremisme en -terrorisme.

De uitgewezen AIVD’er deed in Turkije onder meer onderzoek naar de Turkse Hizbullah, een radicaal-islamitische beweging die in het verleden aanslagen pleegde in Turkije. Een aantal Hizbullah-extremisten heeft zich in Nederland gevestigd. Turkse terreurbestrijders vermoeden dat ook de leider van de beweging zich schuilhoudt in Nederland of Duitsland. 

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...