Turkije zet Nederlandse journaliste het land uit

Turks.nl Redactie

Journaliste Ans Boersma is Turkije uitgezet. Ze werkte daar sinds begin 2017 als Turkije-correspondent voor het Financieel Dagblad, Trouw en One World.

Boersma ging woensdagochtend naar de immigratiedienst om papieren in te leveren voor de reguliere verlenging van haar verblijfsvergunning. Ze werd daar opgepakt en naar een politiebureau gebracht.

Daar moest ze een nacht vastzitten in de cel en kreeg ze te horen dat ze werd uitgezet. Een advocaat en bemoeienis van Nederlandse diplomaten hebben de uitzetting niet kunnen voorkomen.

Boersma kreeg niet meer de gelegenheid om thuis nog wat spullen op te halen. Alles wat ze bij zich heeft, is de rugzak die ze gisteren mee had naar de immigratiedienst en de kleren die ze aan heeft.

Reactie Turkije

De Turkse autoriteiten hebben verklaard dat Boersma is uitgezet wegens banden met terreurorganisaties. Turkije zou informatie hebben gekregen van de Nederlandse politie dat Boersma banden zou hebben met terreurorganisaties. De Nederlandse politie zou informatie verzocht hebben over haar activiteiten binnen- en buiten Turkije.

Details over de terreurbanden geeft een woordvoerder niet. Volgens NOS staat in de verklaring van de Turkse regering dat Turkije een aantal terroristische organisaties kent. De  PKK wordt genoemd en ook IS.

De autoriteiten benadrukken verder dat haar uitzetting niets met haar journalistieke activiteiten te maken heeft. Ook bevestigen de autoriteiten dat haar persaccredatie voor 2019 was goedgekeurd.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zei vanochtend dat er niet om uitlevering van Boersma is gevraagd. Het OM kan niet bevestigen of er een strafrechtelijk onderzoek loopt tegen Boersma.