Turks-Armeense oorlogsheld krijgt militaire ceremonie in kerk

Turks.nl Redactie

De in Istanbul overleden İstanbul Murat Mihran İşler kreeg een militaire ceremonie in de Moeder Maria Armeense Kerk.

İşler is van Armeense afkomst en had gevochten in de oorlog in Cyprus. Hooggeplaatste personen als de militaire commandant van Istanbul, leden van de Turkse Vereniging van Oorlogsveteranen en belangrijke religieuze personen van de Turks-Armeense Patriarch.

Zijn grafkist werd omhuld door de Turkse vlag en zijn grafkist werd binnen de kerk gebracht door Turkse militairen. De militairen hielden de wacht in de kerk tot de ceremonie begon.

Leden van de Turkse Vereniging van Oorlogsveteranen kwamen voor de kist om hun respect te tonen. Anderen lazen de Soera Al Fatiha, een koranvers die wordt gebruikt om te bidden voor de doden.

Priester Mağakya Beskisizyan leidde de begrafenisceremonie onder leiding van aartsbisschop Karekin Bekçiyan. Beskisizyan liet weten dat de overleden veteraan sinds 1979 in Istanbul woonde en veel successen behaalde in de juweliers-industrie. Hij was een geliefd persoon in de bazaar.

”Veteranen zijn de eer van het volk. Het is triest om afscheid van ze te nemen, maar deze veteranen dragen een enorme eer en trots met zich mee”, ging de priester verder.

”De veteranen vechten voor de volgende generaties. Geen enkele veteraan of martelaar neemt afscheid van ons. Zij zullen geplaatst worden op de hoogste plek in de hemel. Wij bidden naar onze God om hen naar de mooiste plek te laten leiden door de engelen.

Op deze zware dag bedanken wij de Turkse Strijdkrachten voor hun aanwezigheid. Gelukkig zijn jullie er. Moge God jullie altijd helpen. Dankzij jullie leven wij vreedzaam in dit land. Wij willen hierbij laten weten dat wij altijd naast jullie staan”, sloot de priester af.

Inval Cyprus

In 1974 pleegden Griekse ultranationalisten een staatsgreep in Cyprus, waardoor een genocide op de Turks-Cyprioten dreigde.

Daarop maakte Turkije gebruik van haar recht om het eiland binnen te vallen en de veiligheid van de Turks-Cyprioten te garanderen. Uiteindelijk resulteerde deze inval in de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die tot de dag van vandaag enkel door Turkije en de autonome republiek Nachtsijevan van Azerbeidzjan wordt erkend.

Turkije mocht militair ingrijpen als de Turks-Cyprioten in gevaar kwamen te staan, op grond van artikel 3 en 4 van het Verdrag van Zürich, het onafhankelijkheidsverdrag van Cyprus.

Meer foto’s van de ceremonie: