Turks leger verovert Al Bab uit handen IS

Turks.nl Redactie

De Turkse strijdkrachten hebben de Syrische stad Al Bab heroverd uit de handen van de terroristische IS.

Turkije is na meerdere pogingen erin geslaagd om de stad na een lange strijd over te nemen. De afgelopen dagen werden IS’ers op meerdere fronten aangevallen door grondtroepen en vanuit de lucht. Vandaag is bevestigd dat het centrum vrij is gemaakt van de IS met steun van het Vrij Syrisch Leger.

Precies 184 dagen geleden viel Turkije het noorden van Syrië binnen om het gebied schoon te vegen van de IS en er een ‘veilige zone’ te creëren waar gevluchte Syriërs opgevangen zouden worden. Nu is zo’n 900 vierkante kilometer in Turkse handen.

Al Bab

Voor het begin van de Syrische burgeroorlog werd de stad bewoond door ruim 100 duizend mensen. Sinds de overname door de IS werd het een belangrijke IS-bolwerk. De afgelopen maanden heeft de terreurorganisatie veel strijders verplaatst naar de stad om te voorkomen dat het in handen komt van Turkije en het Vrij Syrisch Leger.

Bza’a en Qabasin zijn de enige stadjes rond Al Bab die nog in IS-handen zijn. De Turkse president kondigde aan dat de Turkse operaties hier niet zullen stoppen: Na Al Bab, is IS-hoofdstad Raqqa aan de beurt.

De huidige situatie in het gebied (zwart = IS, groen = Turkse Strijdkrachten, geel = PKK/PYD, rood = Assad):