Turks parlement: banden met Israël heroverwegen

Het Turkse parlement heeft de regering woensdag gevraagd alle banden met Israël te heroverwegen.
Turks.nl Redactie

In de verklaring staat ook dat Israël zich formeel moet verontschuldigen voor de aanval op het hulpkonvooi voor Gaza, compensatie moet betalen aan de slachtoffers en de verantwoordelijken voor het gerecht moet brengen.

“Deze aanval was een openlijke schending van de regels van de Verenigde Naties en het internationale recht”, zo staat in de verklaring. “Het parlement verwacht van de Turkse regering dat alle politieke, militaire en economische banden met Israël heroverwogen worden en dat er doeltreffende maatregelen worden genomen.”

Israël ligt wereldwijd onder vuur nadat commando’s maandag in internationale wateren een konvooi schepen met hulpgoederen voor Gaza aanvielen. Bij de strijd die daarop ontstond kwamen negen activisten om het leven. Tientallen mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn veel Turken.

Alle bijna zevenhonderd activisten van de schepen van het konvooi worden woensdag Israël uitgezet. Volgens de Israëlische minister van justitie Yehuda Weinstein heeft het land besloten niemand te vervolgen omdat ‘ze hier houden de landsbelangen meer schade dan goeds zou toebrengen’.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei dat Israël onder druk van Turkije heeft besloten geen vervolging tegen de activisten in te stellen. “We hebben duidelijk gemaakt dat we onze banden met Israël gaan heroverwegen als niet alle Turken voor het eind van de dag op vrije voeten zijn gesteld. Niemand heeft het recht om mensen die in internationale wateren zijn gekidnapt een proces aan te doen”, zei Davutoglu.

Novum/AP

  • Loading...