Turks rapport over aanval hulpkonvooi

Door | Algemeen

In het rapport weerlegt Turkije de Israëlische lezing dat Israëlische militairen het vuur hebben geopend uit zelfverdediging.

Bij de aanval op het schip, dat onderweg was naar Gaza, kwamen acht Turken en een Turkse Amerikaan om. Volgens het Turkse rapport hebben Israëlische soldaten vijf slachtoffers van dichtbij neergeschoten en zijn er twee gedood voordat de Israëlische commando’s het schip geënterd hadden. Het rapport concludeert dat de Israëliërs ‘buitensporig, willekeurig en disproportioneel’ geweld tegen onschuldige burgers hebben gebruikt.

Israëlische commando’s enterden het schip vorig jaar toen het hulpkonvooi probeerde de blokkade van Gaza te doorbreken. Volgens Israël hebben de soldaten zich alleen verdedigd. In het Israëlische onderzoek naar de aanval dat vorige maand uitkwam werd de Israëlische regering en het leger vrijgesproken, wat leidde tot protesten in Turkije. Het Israëlische ministerie wilde niet op het Turkse rapport reageren zonder het te hebben ingezien.

De relatie tussen Israël en Turkije, voorheen twee trouwe bondgenoten, liep eerder al schade op als gevolg van Turkse kritiek op de Israëlische behandeling van de Palestijnen. Het incident met het hulpkonvooi heeft de relatie tussen Israël en Turkije verder verslechterd.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...