Turks restaurant biedt gratis kerstmaal aan daklozen

Ondanks dat hij leeft volgens de regels van de Islam, vindt een eigenaar van een Turks restaurant het vreselijk dat daklozen tijdens de kerst over straat zwerven.

De eigenaar, Serdar Kigili, van het restaurant in Londen, biedt daarom op eerste kerstdag een driegangenmenu aan voor daklozen. Niemand mag met kerst alleen eten, vindt hij.

Kigili raakte geïnspireerd door een oud vrouwtje, die de restaurant binnenkwam en om hulp vroeg om haar raam naar beneden te krijgen. Toen vertelde ze dat ze met de kerst alleen zou zijn. De eigenaar moest denken aan zijn moeder in Turkije, die hij in jaren niet heeft gezien. Daarop bedacht hij een fantastisch plan.

Op het raam van het restaurant werd een boodschap geplaatst. “Niemand eet alleen met kerst. Wij zijn er om met jou te zitten. Gratis driegangenmenu voor daklozen van 12.00 tot 18.00 uur. Alle daklozen en ouderen zijn welkom,” is de boodschap.


De boodschap werd ruim duizend keer gedeeld op Facebook. 25 mensen uit Londen meldden zich vrijwillig aan om mee te werken aan het diner. De taxichauffeurs bieden ook gratis vervoer aan aan de daklozen en ouderen.

“Het gaat niet om religie, taal of cultuur. Het gaat om de gemeenschap”, zegt een van de managers, Irfan Can Genc tegen CNN. De 66 zitplaatsen in het restaurant zijn de gehele tweede kerstdag open om te komen eten. Genc hoopt dat andere restaurants en winkels een voorbeeld nemen aan hen.