Turkse activisten en slachtoffers terug in Turkije

De honderden Turkse activisten die woensdag door Israël werden vrijgelaten zijn donderdagochtend bij hun aankomst in Turkije als helden onthaald.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Zij werden verwelkomd door vicepremier Bulent Arinc en duizenden sympathisanten die luidkeels ‘Allah is groot’ scandeerden.

Ook de stoffelijke resten van de negen mensen die maandag bij de Israëlische aanval op het hulpkonvooi voor Gaza om het leven kwamen werden gerepatrieerd.

Acht van de negen slachtoffers werden donderdag tijdens een drukbezochte ceremonie begraven. Ongeveer tienduizend mensen waren aanwezig bij de traditionele plechtigheid. De kisten met de stoffelijke overschotten stonden naast elkaar voor de Fatih-moskee in Istanbul en waren bedekt met vlaggen.

“Onze vrienden zijn afgeslacht. We zijn martelaren geworden”, zei Bulent Yildirim, de voorzitter van de Turkse liefdadigheidsorganisatie IHH, de organisator van de hulpmissie naar Gaza, tegen de mensenmassa. De rouwenden droegen daarop de kisten door de menigte naar lijkwagens.

Het negende slachtoffer zal vrijdag tijdens een aparte dienst worden begraven.

Uit een voorlopig forensisch onderzoek, dat werd uitgevoerd nadat de lichamen waren teruggevlogen naar Turkije, bleek dat alle negen slachtoffers zijn omgekomen door schotwonden. Dat meldde de Turkse tv-zender NTV op basis van anonieme bronnen.

In totaal keerden donderdag 466 activisten terug naar Istanbul, onder wie meer dan vijftig buitenlanders. Ook de Turkse ambassadeur in Israël, Oguz Celikkol, vloog terug uit protest tegen de raid van de Israëliërs.

Novum/AP