Turkse ambassadeur terug in Frankrijk

Door | Algemeen


Tahsin Burcuoglu moet voorkomen dat de Franse senaat de wet aanvaardt die ontkenning van de Armeense ‘genocide’ strafbaar stelt.

Die wet, die op 22 december door het Franse lagerhuis is aangenomen, deed de betrekkingen tussen de beide NAVO-leden ernstig bekoelen. De regering in Ankara riep op 23 december haar ambassadeur Burcuoglu terug.

Volgens het Turkse ministerie van buitenlandse zaken was nooit de opzet dat de ambassadeur Frankrijk voorgoed de rug toekeerde. ”Hij heeft het overleg in Ankara afgerond en is op zijn post terug om zijn werk voort te zetten en de wet te blokkeren”, zei woordvoerder Selcuk Unal.

Frankrijk besloot in 2001 de moord in 1915 op zo’n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als ‘genocide’. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Onder de nieuwe wet kan het ontkennen van de volkenmoord worden bestraft met maximaal een jaar cel en een boete van 45 duizend euro.

Turkije is fel tegen de term ‘genocide’ voor de moord op de Armeniërs en vindt dat de kwestie moet worden overgelaten aan historici.

Novum/AP 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...